Федералният резерв (Фед) на САЩ  е готов да продължи да

...
Федералният резерв (Фед) на САЩ  е готов да продължи да
Коментари Харесай

Фед оценява перспективите за по-нататъшни повишения на лихвите

Федералният запас (Фед) на Съединени американски щати  е подготвен да продължи да покачва лихвените проценти, с цел да се бори с инфлацията, само че това ще зависи от новите данни. Това стана ясно от речта на ръководителят на Фед Джером Пауъл, който приказва на симпозиум по икономическа политика в Джаксън Хоул в края на предходната седмица. Същевременно Пауъл изясни подробно същността на компликациите, пред които е изправен Фед, и които изясняват несигурността в сигналите на регулатора. На първо място това е възходящото въздействие на пазара на труда върху инфлацията, както и невъзможността за тъкмо установяване на нивото на " неутралния " лихвен %, по отношение на който е допустимо да се оцени стягането на паричната политика.

Джером Пауъл предизвести, че инфлацията " продължава да бъде прекомерно висока ", като увеличи вероятността за по-нататъшни нараствания на лихвените проценти, в случай че ценовият напън се резервира. Председателят на Федералния запас на Съединени американски щати зададе ястребов звук, споменавайки готовността на централната банка да поддържа " рестриктивна " политика, до момента в който минава през последните стадии на акцията си за преодоляване на най-тежкия инфлационен потрес от десетилетия насам, оповестява Financial Times.

Ако потребителското търсене остане високо, а безработицата - ниска, ФЕД може да се сблъска с необичаен случай на " меко " икономическо закъснение през идващите месеци, макар че при класическия сюжет е невероятно да се води битка с инфлацията без осезаемо понижаване на интензивността.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР